Allmänt, Diabetes, Framtid, Okategoriserade, Övrigt, Personligt

Den svenska sjukvården

Bakgrund:

Jag har under en längre tid haft en enorm inre stress. Denna har orsakats av olika faktorer både på jobbet, i hemmet och p.g.a. studierna. Stressen har visat sig på flera olika sätt så som kraftig huvudvärk, yrsel, illamående och dåligt närminne.
Vid ett tillfälle var det så illa att jag bröt ihop hemma flera kvällar i rad. Jag fick även nässelutslag och fick svårt att klara av vissa ljud. Bitvis har jag fortfarande svårt för vissa ljud och det händer att jag får låna Hannahs Peltorlurar för att dämpa ljuden.
Utöver allt detta har jag också varit enormt trött.

I somras fick jag möjlighet att testa mitt fastevärde 3 dagar i rad. Alla tre dagarna låg jag väldigt högt vilket fick mig att boka tid för ett läkarbesök för att kolla upp detta närmare. Att få till ett läkarbesök är allt annat än lätt, tro mig! De ifrågasatte mer än en gång varför jag ansåg att ett läkarbesök var befogat och jag gav samma förklaring om igen; högt fastevärde och vill därför kolla upp det så det inte är diabetes. Till saken hör att jag låg precis på gränsen (9.8) när jag väntade Hannah och det gjordes aldrig någon efterkontroll.

Kontakt med vårdcentralen:

Nåja, efter mycket om och men fick jag iaf en läkartid. Detta var den 8 augusti. Läkaren frågar då mig ännu en gång om varför jag ville ha ett läkarbesök. När jag förklarat ytterligare en gång om mitt höga fastevärde ställde han lite frågor om hur min levnadsstil såg ut för att se om det fanns något där som kunde orsaka de höga värdena. När han hade konstaterat att jag är rökfri, rör på mig mycket och inte äter onyttigt så beslutade han att en glukosbelastning behövde göras. Han skakade hand med mig och sa att jag skulle få en kallelse till glukosbelastning.

Glukosbelastning är inte heller lätt att få tid till (tydligen)! Den 27 september hade jag fortfarande inte fått någon kallelse och skrev därför till vårdcentralen via Mina vårdkontakter och frågade var min kallelse blev av. Det är bäst att dubbelkolla för det kan ju vara så att den försvunnit med Postnord också…
Nåja, 3 oktober fick jag följande svar: 

”Jag diskuterar ärendet med ansvarig diabetessköterska och återkommer med gällande tid”
Med vänlig hälsning
XX
Sjuksköterska
2018-10-03

Drygt en vecka senare, 11 oktober har jag fortfarande inte hört något och skriver på nytt en förfrågan om var kallelsen blir av. Jag påtalar också att det nu har gått 2,5 månader sen läkarbesöket. Denna gång får jag svar samma dag (de tycker nog att jag är tjatig):

”Hej.
Diabetessjuksköterskan är kontaktad och kommer att återkomma till dig. Jag meddelar att du hört av dig
igen.”
Med vänlig hälsning
Capio Citykliniken Kristianstad
2018-10-11

Denna gången var det alltså inte ens underskrivet av en enskild person utan av vårdcentralen i allmänhet(?).

Men det hjälpte nog att vara tjatig för redan 15 oktober trillade det in en kallelse med posten. 26 november, över en månad senare(!) hade jag fått en tid hos distriktssköterskan för att göra en glukosbelastning. Detta var då igår. Så vad visade testen?

Följande har skrivits in i min journal av distriktssköterskan efter gårdagens besök:

”Idag var hennes faste blodsocker högt 8.0 och efter glukosbelastningen 13,4 hon har en diabetes.”

Vad händer nu:

Ja vad händer nu? Det som väntar nu är ytterligare ett läkarbesök där det ska fastställas vilken typ av diabetes det handlar om. Mest troligt är diabetes typ 2 men det återstår att se. När detta fastställs behöver läkaren se över vilken medicinering som behövs och sen behöver värdena kollas tätare för att se om det hjälper. Själv kan jag inte göra så mycket. Jag röker inte, dricker alkohol 2 gånger om året och äter dessutom inte godis i några mängder som är värda att notera. Jag dricker dessutom enbart cola zero istället för vanlig cola. På motionsbiten kan jag inte heller göra så mycket. runt 20 000 steg i varierat tempo åtminstone 4 dagar/vecka + den vanliga vardagliga motionen som man alltid får borde räcka. Det finns inte tid till något mer.

Det är så läget ser ut nu. När jag vet mer återkommer jag.

 

Until next time…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.