Allmänt, Åsikter & diskussioner, Jobb, Okategoriserade, Övrigt, Personligt, Samhällsfrågor, Tips och länkar

Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa är ett väldigt viktigt ämne för mig. Det är något jag vill jobba med och något jag lär mig mer om varje dag. Jag anser att kunskapen om psykisk ohälsa bör spridas och jag kommer därför att skriva några inlägg som berör ämnet.

                                        Del 1

Psykisk ohälsa är något som finns mitt ibland oss. Det är inget man gärna talar om utan ses som något som bör sopas under mattan och döljas. Men psykisk ohälsa är ett viktigt ämne som bör tas fram. Psykisk ohälsa är något som bör ses och som bör uppmärksammas mycket, mycket mer än vad det görs idag.

                                 Psykisk ohälsa – historia

Samhällets inställning till psykisk ohälsa har blivit bättre och bättre med tiden. Förr i tiden benämnde man de som led av psykisk ohälsa som ”sinnessjuka”. De skickade in på institutioner där man de i princip gömdes undan. Under början av 1900-talet började man med behandling men behandlingsmetoderna var inte så hälsosamma. Behandlingarna kunde bestå av lobotomering, insulininjektioner och/eller elchocker. 

Runt 1950 började man behandla med läkemedel. S.k. psykofarmaka började användas. Tidigare hade man använt opiater som lugnande men nu presenterade plötsligt olika sorters läkemedel för olika sorters besvär så som depression, schizofreni och mani.

Från 1960-talet och framåt började man avveckla de slutna institutionerna. Man ansåg att de försvårade patienternas möjligheter att återanpassa sig till samhället. De anpassade sig istället för ett liv på anstalten. Man slutade också med lobotomi och insulininjektioner. Elchocksbehandling finns fortfarande kvar men med en mycket mer förfinad metod som inte utgör samma risker för patienten. 

)Det var en väldigt snabb och kort genomgång av historian (en lite mer omfattande kan ni hitta här: Mentalvård under 500 år). I nästa inlägg tar jag upp vad psykisk ohälsa innebär, hur det kan te sig samt socialstyrelsens riktlinjer för psykisk ohälsa.

Until next time…

2 reaktioner på ”Psykisk ohälsa

  1. Tack 🙂
   Ja jag tycker det börjar bli dags att lyfta fram problematiken i ljuset istället för att gömma undan och skambelägga.

   Mvh Amy

   P.S dela gärna inläggen om du tycker de är intressanta D.S

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.