Allmänt, Åsikter & diskussioner, Diabetes, Ego, Framtid, Fritid & nöje, Medmänsklighet, Okategoriserade, Övrigt, Personligt, Samhällsfrågor, Tips och länkar

Den svenska sjukvården – Del 3

Den svenska sjukvården – Äntligen!

Den svenska sjukvården kan vara fantastisk när den vill!
Idag hade jag tid hos diabetessköterskan på Trygga Kliniken på C4. Vilken Vilken fräsch vårdcentral det är! Hannah var med mig och det första hon sa var:
– Mamma, det luktar inte vårdcentral här. Det brukar lukta mycket skarpare.
Allt var så ljust och fint och det syntes att lokalerna var nya. Det var ett väldigt inbjudande ställe att komma till. Helt fantastiskt bara att sitta i väntrummet!

den svenska sjukvården, trygga kliniken c4

Och vilken skillnad det var på bemötande när jag väl kom in till sköterskan. Hon var väldigt noggrann och gick igenom saker och ting grundligt.

Hon började med att förklara vad diabetes verkligen är. Sen berättade hon att förra vårdcentralen skulle kallat mig samma dag jag fick diagnosen så jag kunde fått medicin och rådgivning genast. Dessutom skulle de kallat tillbaka mig efter en vecka för att kolla hur det såg ut och öka medicindosen. Hon berättade också att de borde tagit prover för att se, först och främst vilken typ av diabetes jag har (1 eller 2) och sedan vilken typ av denna typ. Hon berättade att det mest troligt är typ 2 jag har men att det finns 5 olika sorter(!) av typ 2.

Hon sa också att hon tyckte det var viktigt att kolla allt väldigt noga eftersom jag är ung (tackar för det) och dessutom inte överviktig (tackar igen).
Efter detta kollade hon mitt blodtryck vilket var toppen. Hon kollade också fötterna men de var problemfria och så skrev hon upp att det skulle bokas tid för att kolla ögonen på mig. Jag fick även en egen blodsockermätare vilket gör det hela mycket lättare.
På diabetesmottagningen på sjukhuset sa de att man inte brukade få såna mätare utan att man bara brukade bli kallade en gång per månad för att kolla långtidssockret. Tänk så olika besked man kan få inom sjukvården. Jag glömde att fråga om varför hon sa så till mig men jag ska definitivt fråga nästa gång!

Framtiden

Innan jag lämnade för dagen så fick jag en ny tid redan nästa fredag. Det ska tas fler prover, s.k. ANDIS-prover. ANDIS står för Alla Nya Diabetiker I Skåne. Här kan de också se om det är typ 2 jag har och i så fall vilken sorts typ 2.
Hon bokade även in ett läkarbesök eftersom jag tog upp huvudvärken jag har brottats med sen hösten. Jag berättade för henne att jag har huvudvärk dagligen. Den är mer eller mindre intensiv men den försvinner aldrig helt. När den är riktigt intensiv är det väldigt svårt att fungera som människa. Den finns där dygnet runt. På morgonen när jag vaknar, på kvällen när jag lägger mig, t.o.m. om jag vaknar mitt i natten. Så jag hoppas verkligen att läkaren kan hitta vad som är fel.

Det är bara att hålla tummarna och se om de kan hjälpa mig.

Tidigare inlägg

Del 1
Del 2

Until next time…

dela gärna inlägget

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.